Kan ik vrijen met een stoma?

Ja dat kan zeker, of je nu hetero of homo bent. Maar vaak is het anders dan voordat de stoma werd aangelegd. Veel mensen geven aan dat de seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden na de aanleg van de stoma. Dat komt vooral door lichamelijke veranderingen, bijvoorbeeld omdat een erectie niet meer mogelijk is of omdat het weefsel beschadigd is door bestralingen. Problemen kunnen ook ontstaan door vermoeidheid, emoties, je gevoelens en doordat je zelfbeeld verandert.

Na de aanleg van een stoma kan er sprake zijn van erectieproblemen, een droge vagina of problemen met klaarkomen. Dit is soms het gevolg van de operatie als de zenuwen naar de geslachtsorganen worden geraakt. Seksuele remmingen kunnen optreden als je bang bent dat er lekkage optreedt tijdens het vrijen.

 

Tip
  • Het is belangrijk hier met je partner over te praten. Ga samen op zoek naar wat je fijn vindt en wat wel kan. Dit gaat met vallen en opstaan. Er zijn ook hulpmiddelen die kunnen helpen.

 

Kijk hier voor meer informatie over seksualiteit en stoma. Of lees de verhalen van Robin en Vinn over hoe zij omgaan met hun homoseksualiteit en het hebben van een stoma.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!