Wat is een stoma?

Een stoma is een stukje darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Dit wordt in het ziekenhuis tijdens een operatie gedaan. Een stoma wordt aangelegd als de ontlasting of urine het lichaam (tijdelijk) niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Er zijn verschillende soorten stoma’s.

 

Colostoma: stoma op de dikke darm

Je krijgt een colostoma als een deel van de dikke darm is weggehaald en er geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm gemaakt kan worden. Bij een colostoma wordt een stukje dikke darm door de buikwand naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier ontstaat een nieuwe uitgang voor de ontlasting. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten maar uit de stoma. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op de huid. 

Ileostoma: stoma op de dunne darm

Je krijgt een ileostoma wanneer de dikke darm helemaal is weggehaald. Een ileostoma wordt soms ook aangelegd om de dikke darm de kans te geven om te herstellen, bijvoorbeeld na een operatie. Bij een ileostoma wordt een stukje dunne darm door de buikwand naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier ontstaat een nieuwe uitgang voor de ontlasting. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten maar uit de stoma. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op de huid.

Urinestoma of Brickerstoma: als de blaas is verwijderd

Een urinestoma wordt aangelegd als je blaas niet meer goed werkt of als je blaas is verwijderd. Een urinestoma wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt aan één zijde met de twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt door de buikwand naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier ontstaat een nieuwe uitgang voor de urine. De urine komt dus niet meer uit de plasbuis naar buiten maar uit de stoma. Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine als het ware naar buiten bewogen. De urine wordt opgevangen in een zakje op de huid.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!