Wat zijn alternatieven voor een stoma?

Er zijn verschillende alternatieven voor een stoma. Of in jouw geval een alternatief mogelijk is, hangt van allerlei factoren af, bijvoorbeeld van de reden voor aanleg en je persoonlijke situatie. Overleg met je arts of een alternatief in jouw geval mogelijk is.

 

Pouch

Een pouch is een reservoir tussen de dunne darm en de anus. Dit reservoir is gemaakt van het laatste deel van de dunne darm. Het zorgt ervoor dat de ontlasting kan indikken. Dit is iets wat normaal gesproken de dikke darm doet. De pouch zit dus in je lichaam. Als je een pouch hebt, gaat de ontlasting via de normale weg (de anus) naar buiten. Wel moet je vaker naar de wc.

Indianapouch

Een Indianapouch is een urinestoma waarbij je geen opvangmateriaal nodig hebt.

Bij een Indianapouch wordt een inwendig reservoir gemaakt van het laatste stukje dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De uitgang komt in je navel of onderbuik. De urine wordt in dit reservoir opgevangen en via een katheter geleegd.

Kockspouch

Een Kockspouch is een reservoir dat onder de spierlaag van je buik zit. Hier wordt de ontlasting in opgevangen. In de buikwand zit een gaatje. Via een katheter wordt deze ‘pouch’ geleegd. De Kockspouch wordt in Nederland nog maar in één ziekenhuis aangelegd.

Neoblaas

Een neoblaas is een nieuwe blaas (reservoir) die wordt gemaakt van een stuk dunne darm. De blaas wordt aangesloten op de plasbuis zodat de urine via de normale weg het lichaam kan verlaten. De originele sluitspier blijft bestaan, maar functioneert anders.

Malone stoma

Een Malone stoma of MACE-stoma is een stoma waarmee de dikke darm kan worden gespoeld. Er wordt een opening in de darm gemaakt die in contact staat met je buik. Daarin wordt een katheter gebracht waardoor de darm vanaf die plek gespoeld kan worden. Na een aantal weken wordt de katheter vervangen door een plastic dopje of button dat open en dicht kan. Er wordt dan een slang op de button aangesloten.

Een Malone-stoma wordt soms aangelegd bij mensen met obstipatie of juist incontinentie door een slecht werkende darm. Door deze wijze van spoelen wordt geprobeerd om een regelmatige stoelgang te creëren. Voordeel is dus ook dat je spoelt op een moment dat het jou uitkomt.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!