Hoeveel stomamateriaal neem ik mee als ik op reis ga?

Neem twee keer zoveel stomamateriaal mee als je normaal zou gebruiken. In sommige landen is stomamateriaal moeilijk verkrijgbaar. Bovendien kun je door andere eetgewoontes of een ander klimaat meer materiaal verbruiken dan je normaal gewend bent. Bedenk dat verschoning en vervanging van de plak vaker nodig is als je het warm hebt.

 

Tips
  • Verdeel het stomamateriaal over verschillende tassen of koffers.
  • Zorg dat je voldoende materialen meeneemt in je handbagage.
  • Ga je vliegen? Knip vooraf wat zakjes of plakjes. Je mag geen schaar meenemen in de handbagage.
  • Zoek alvast uit hoe je kunt bestellen bij een leverancier in het buitenland voor het geval je iets vergeet.
  • Als je niet voldoende mag meenemen: stuur zo’n 14 dagen van tevoren het materiaal naar je vakantieadres.
  • Neem ook als je een colostoma hebt wat zakjes mee die je kunt legen. Dat is handig als je bijvoorbeeld diarree krijgt. Je hoeft dan niet steeds het hele systeem te vervangen.

 

Extra bagage

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je vijf kilo (en soms meer) extra bagage meenemen omdat je een stoma hebt. Bij de Stomavereniging kun je hiervoor een Engelstalige brief krijgen met de vraag om extra bagage mee te kunnen nemen. Stuur hiervoor een bericht naar info@stomavereniging.nl o.v.v. ‘Brief extra bagage’. Vermeld daarbij je naam en adres en/of je lidmaatschapsnummer.

Spoelapparatuur

Als je extra handbagage meeneemt (bovenop de standaardhoeveelheid) vanwege spoelapparatuur, dan kunnen sommige vliegmaatschappijen hiervoor een aparte verklaring vragen. Dit is een verklaring in het Engels die de stomaverpleegkundige meegeeft en waarin het doel staat van de apparatuur. Je kunt bij jouw vliegmaatschappij het beste navragen welke voorschriften hiervoor gelden. Alternatief is om op vakantie een handspoelset te gebruiken. Hier heb je geen verklaring voor nodig.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!