Stoma en eetstoornis

Eetstoornissen en stoma hangen helaas soms samen met elkaar. Een stoma kan een gevolg zijn van een eetstoornis, maar een eetstoornis kan ook een gevolg zijn van een stoma.

Mensen met een eetstoornis zorgen er soms zelf voor dat het functioneren van de dikke darm achteruitgaat. Bijvoorbeeld door het gebruik van laxeermiddelen. In sommige gevallen functioneert de dikke darm helemaal niet meer en is de noodzaak van een stoma het gevolg.

De andere kant is dat mensen die al te maken hebben met een slecht functionerende dikke darm (obstipatie, ontstekingsziekten) zoveel pijn en ongemak ervaren bij het eten dat zij eten gaan mijden en daardoor een eetstoornis ontwikkelen. Het kan een zoektocht zijn naar de juiste behandeling of traject in het ziekenhuis, omdat artsen eerst doorverwijzen naar een psycholoog om in kaart te brengen of de obstipatie en de eetstoornis van psychische aard is of niet. Dit traject wordt door mensen vaak als belastend ervaren omdat zij zich niet gehoord en begrepen voelen.

 

Tip
  • Contact met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt, kan ervoor zorgen dat je je hier minder eenzaam en alleen in voelt.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!