Welke problemen kunnen een pouch geven?

De meeste mensen hebben pas een jaar na aanleg een goed werkende pouch. Bij een klein deel van de mensen werkt de pouch uiteindelijk niet. De redenen hiervoor lopen uiteen. Soms wordt gedacht dat iemand colitis ulcerosa heeft en blijkt het toch de ziekte van Crohn te zijn waardoor de ontstekingen doorgaan. Met medicijnen wordt geprobeerd dit op te lossen. Lukt dat niet, dan kan een (tijdelijk) ileostoma worden aangelegd. Na verloop van tijd kan de stoma weer worden opgeheven. Kan dat niet, dan is de stoma definitief.

Direct na de aanleg van een pouch kunnen complicaties optreden, zoals naadlekkages en huidproblemen. Ook kunnen infecties ontstaan.

Verder komen ook de volgende lichamelijke problemen voor:

Ontstoken pouch

Soms treedt pouchitis op waardoor de ontlasting dunner is en je vaker naar het toilet moet. De pouch is dan ontstoken en dat zorgt voor een ziek gevoel. Daarbij kan koorts optreden. Pouchitis is te verhelpen met een antibioticakuur.

Geïrriteerde huid

Sommige mensen hebben last van irritatie van de huid rondom de anus. Dat is te bestrijden door goede (preventieve) verzorging van de huid rondom de anus met crèmes en andere geneesmiddelen. Vaak helpt het al als de anus na de toiletgang goed wordt gespoeld. Vervolgens droogdeppen met zacht papier en eventueel een beschermende crème erop smeren. Ook tijdens het ouder worden verandert de huid. Een oudere huid raakt eerder beschadigd.

Lekkende ontlasting

Soms treedt ‘soiling’ op: er lekt dan ontlasting naar buiten bij het laten van een windje. In veel gevallen kan deze klacht worden verholpen door een indikkingsmiddel te slikken. Bekkenbodemtraining is doorgaans niet direct nodig, aangezien mensen na een periode met dunne ontlasting door de colitis ulcerosa goed kunnen knijpen. Soms is bekkenbodemtraining zinnig als je de kringspier niet goed kan ontspannen om de pouch te legen.

Ook kan er tijdens de seks ontlasting lekken. Dit komt door ontspanning in de bekkenbodem tijdens een orgasme. Ga van tevoren goed naar het toilet en neem de tijd om de pouch te legen.

Verklevingen

Zoals bij elke darmoperatie kunnen er verklevingen optreden waardoor de ontlasting in de darm geblokkeerd raakt. Dit probleem kan meestal worden behandeld zonder operatie, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut. Kan dit niet, dan moeten de verklevingen operatief worden losgemaakt. Helaas ontstaan er door een dergelijke operatie vaak nieuwe verklevingen. De meeste artsen zijn daarom terughoudend met deze ingreep. Met kijkoperaties lijken verklevingen minder vaak voor te komen.

Blaasontsteking

Als de ontlasting lang dun blijft, gaan mensen extra hard de anus/kringspier dichtknijpen om geen ontlasting te verliezen. De kringspier is onderdeel van de bekkenbodemspier waar ook de kringspier van de blaas en vagina mee verbonden is. Ook worden de bloedvaten en zenuwen naar de penis dichtgedrukt. Als dit langdurig in stand blijft dan kan de urine niet makkelijk meer de blaas verlaten. Er kan urine achterblijven en op den duur blaasontstekingen veroorzaken. Op de lange termijn kan de erectie bij mannen minder worden en vaginale penetratie bij vrouwen pijnlijk zijn.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!