Waar moet ik rekening mee houden na een rectumamputatie?

Een rectumamputatie kan voor allerlei complicaties zorgen. Zo geneest de wond soms niet goed, omdat de doorbloeding in het gebied van het kleine bekken (tijdelijk) slechter is dan normaal. Vaak lekt er na de operatie nog wat vocht uit de wond. Dit kan worden opgevangen met een absorberend verband. Gebeurt dit niet goed, dan neemt de kans op ontstekingen toe.

Pijn bij het zitten

Ook het zitten kan pijnlijk zijn nadat een rectumamputatie is uitgevoerd. Dit kan ermee te maken hebben dat de wond nog moet genezen. Ook kan het zijn dat er zenuwen zijn geraakt tijdens de operatie, wat kan zorgen voor blijvende zenuwpijn.

Tip
  • Om het ongemak te beperken, kun je op zoek gaan naar een kussen om op te zitten. Deze zijn te verkrijgen bij speciale zorgwinkels.

 

Littekenbreuk

Verder kan er een littekenbreuk ontstaan op de plek van het litteken. Dit komt door de duw- en trekkrachten van de organen in het kleine bekken. Op de plaats van de breuk puilt de buikinhoud naar buiten: vocht en vetweefsel, maar eventueel ook delen van de darmen of de blaas. Na het ontstaan van de perineale breuk schrijft de stomaverpleegkundige speciaal ondersteunend ondergoed voor. Dit gebeurt in overleg met de arts. Het ondergoed wordt daarna op maat gemaakt in een speciaalzaak. Ook kan de arts beslissen om de breuk operatief te corrigeren. De breuk wordt opgeheven en de situatie ter plaatse herstelt door inwendig een verstevigd siliconenmatje aan te brengen.

Fantoompijn

Ook kan er sprake zijn van fantoompijn: na de rectumamputatie heb je het gevoel dat de verwijderde anus nog aanwezig is. Dit is een normaal verschijnsel dat bij veel mensen voorkomt. Oorzaak is dat het deel van de hersenen dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel nog altijd actief is. Dit hersendeel interpreteert dat de anus er nog is en dat er sprake is van pijn.

Tips
  • Een bekkenfysiotherapeut kan veel betekenen om een nieuwe balans te vinden in de steunbanden van het bekken na de amputatie.
  • Bij blijvende zenuwpijn kun je baat hebben bij zenuwblokkades.
  • Sporten, yoga of pilatus kunnen helpen om een verstijfd en verlittekend bekken soepeler te maken.
  • Overleg altijd met je zorgverlener over de mogelijkheden en wat goed bij jou past.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!