Waar moet ik rekening mee houden na een rectumamputatie?
Een rectumamputatie kan voor allerlei complicaties zorgen. Zo geneest de wond soms niet goed, omdat de doorbloeding in het gebied van het kleine bekken (tijdelijk) slechter is dan normaal. Vaak lekt er na de operatie nog wat vocht uit de wond. Dit kan worden opgevangen met een absorberend verband. Gebeurt dit niet goed, dan neemt de kans op ontstekingen toe.
Pijn bij het zitten
Ook het zitten kan pijnlijk zijn nadat een rectumamputatie is uitgevoerd. Dit kan ermee te maken hebben dat de wond nog moet genezen. Ook kan het zijn dat er zenuwen zijn geraakt tijdens de operatie, wat kan zorgen voor blijvende zenuwpijn.
Tip
- Om het ongemak te beperken, kun je op zoek gaan naar een kussen om op te zitten. Deze zijn te verkrijgen bij speciale zorgwinkels.
Verder kan er een littekenbreuk ontstaan op de plek van het litteken. Dit komt door de duw- en trekkrachten van de organen in het kleine bekken. Op de plaats van de breuk puilt de buikinhoud naar buiten: vocht en vetweefsel, maar eventueel ook delen van de darmen of de blaas. Na het ontstaan van de perineale breuk schrijft de stomaverpleegkundige speciaal ondersteunend ondergoed voor. Dit gebeurt in overleg met de arts. Het ondergoed wordt daarna op maat gemaakt in een speciaalzaak. Ook kan de arts beslissen om de breuk operatief te corrigeren. De breuk wordt opgeheven en de situatie ter plaatse herstelt door inwendig een verstevigd siliconenmatje aan te brengen.
Ook kan er sprake zijn van fantoompijn: na de rectumamputatie heb je het gevoel dat de verwijderde anus nog aanwezig is. Dit is een normaal verschijnsel dat bij veel mensen voorkomt. Oorzaak is dat het deel van de hersenen dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel nog altijd actief is. Dit hersendeel interpreteert dat de anus er nog is en dat er sprake is van pijn.