Hoor of ruik je een stoma?

Net na aanleg kun je bij een darmstoma windjes horen. Daarna wordt het minder en komt het soms nog voor bij een colostoma. Bij een urinestoma hoor je niets.

In principe kun je een stoma niet ruiken. Het is wel belangrijk om de verzorgingsregels goed in acht te nemen en het juiste materiaal te gebruiken. Bij het legen en verwisselen van een zakje kun je de stoma wel ruiken.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra gassen en geuren veroorzaken. Denk aan kool, prei, knoflook, peulvruchten en uien. Je kunt hier ook meer last van hebben als je koolzuurhoudende dranken of bier drinkt.

 

Tips
  • Om geluiden tegen te gaan is het belangrijk goed te kauwen en niet te snel te eten. Andere dingen die helpen: een gezond gebit, stoppen met roken en niet door een rietje drinken.
  • Geluid van je stoma kun je dempen door je hand over de stoma te leggen als je een windje voelt opkomen.
  • Tip voor mensen met een colostoma: drink 15 minuten voor het ontbijt een glas warm water. Dan went de darm eraan om op dat moment de meeste productie te maken. Je kunt dan meteen na het ontbijt verschonen. Waarschijnlijk heb je de rest van de dag geen last meer van je darmen.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!