Kan ik werken of naar school gaan met mijn stoma?

Jazeker, met een stoma kun je in principe gewoon werken of naar school gaan. De stomaverpleegkundige kan je helpen om belemmeringen weg te nemen. Ook kun je via de Stomavereniging in contact komen met andere mensen met een stoma. Je kunt dan vragen hoe zij dit hebben aangepakt.

Werk

Of je met je stoma kunt werken, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld wat voor werk je hebt, waarom je een stoma hebt gekregen en of er verder nog behandeling nodig is. Soms gaan mensen minder werken of gaan zij op zoek naar een andere baan. En sommige mensen moeten na hun ziekte en na aanleg van een stoma hun werk neerleggen.

Het kan handig zijn om op je werk te vertellen over jouw stoma. Dan weten mensen het waarom je soms vaker dan een ander gebruik moet maken van het toilet, bijvoorbeeld wanneer je je moet verschonen na een lekkage. Ook wanneer je op je werk moet tillen, is het raadzaam om met je werkgever te praten over de mogelijkheden. Bespreek ook de mogelijkheden om je werkplek aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een andere stoel na een rectumamputatie of een invalidetoilet of mogelijkheid om je te verschonen.

Neem informatiemateriaal over jouw situatie mee als je naar de bedrijfsarts gaat. Je kunt de bedrijfsarts ook vragen om contact op te nemen met jouw specialist. Ook kun je een verklaring meenemen van je behandelend arts.

School en studie

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om naar school te gaan. Helaas blijkt uit onderzoek dat het hebben van een stoma bij veel jonge mensen invloed heeft op hun opleiding. Het blijkt dat veel jongeren in het voortgezet onderwijs (mbo, hbo en wo) informatie hebben gemist vanuit school. Dat gaat met name over bijzondere overheidsvoorzieningen, zoals langer recht op gratis openbaar vervoer, maar ook informatie over de gevolgen van de ziekte voor studie of stage.

Ook blijken concentratieverlies, vermoeidheid en het niet aanwezig kunnen zijn (door frequent toiletbezoek of fysieke beperkingen) belemmeringen te zijn waardoor soms studievertraging wordt opgelopen. Soms is er ook sprake van onbegrip op scholen. Een stoma is immers niet voor iedereen zichtbaar.

Laat je informeren door DUO of vraag aan andere jongeren hoe zij zijn omgegaan met deze situatie. Kijk op de geheime Facebookgroepen van de Stomavereniging. Meer weten? www.stomavereniging.nl


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!