Kan ik douchen of in bad met mijn stoma?

Jazeker, met een stoma kun je gewoon douchen en in bad gaan. Dit kan met of zonder zakje. Het stomazakje is in principe waterbestendig. Het filter kun je eventueel afplakken met de bijgeleverde stickers. Doe wat je prettig vindt. Dit is voor de een anders dan voor de ander. Het is de bedoeling dat het gaat passen in jouw eigen routine.

Sommige mensen vinden het fijn om na het douchen de plak te verwisselen. Dan is de plak makkelijker te verwijderen door de warmte van het water. Je kunt ook zonder zakje en plak douchen. Een stoma is zo gemaakt dat er geen vocht in kan lopen waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er water inloopt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er soms wat ontlasting of urine uit de stoma kan komen. Bij een colostoma met een regelmatig ontlastingspatroon heb je daar het minste last van.

 

Tip
  • Shampoo en douchegel zijn niet schadelijk voor de stoma. Zorg er wel voor dat je resten douchegel goed afspoelt om irritatie onder de plak te voorkomen. Je kunt beter geen badolie of bodylotion rondom de stoma gebruiken, omdat de huidplak dan minder goed hecht door de vettige ingrediĆ«nten. Voorkom dat je de douchestralen met volle kracht op de stoma richt.


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!