Kan ik sporten en zwemmen met een stoma?

Jazeker, het is zelfs goed om te sporten. Favoriete sporten onder stomadragers zijn: wandelen, fietsen, fitness en zwemmen. Pas op met contactsporten als rugby en judo (maar niets is onmogelijk).

 

Tip
  • Vraag advies aan een stomaverpleegkundige of fysiotherapeut als je bang bent voor een stomabreuk door het sporten. En vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.

 

Zwemmen

Met een stoma kun je gewoon zwemmen, ook in zee. Alle huidplaten zijn waterbestendig en zijn soms zelfs na het eerste uur zwemmen moeilijker te verwijderen. Zorg er wel voor dat er geen zand of water bij je stoma kan komen. Anders loop je kans op infecties. De filters van het stomazakje kun je het beste afplakken met bijgeleverde stickers zodat het zakje niet opbolt. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe het filter zich gedraagt tijdens het zwemmen. Er zijn filters die je tijdens het zwemmen moet afplakken zodat er geen water in komt. Er zijn ook filters die een membraan hebben die wel gassen maar geen water doorlaat. Deze hoef je niet af te plakken. Plak je materiaal enkele uren voordat je gaat zwemmen op, dan hecht het goed.

Zwemkleding

Bij verschillende speciaalzaken kun je badkleding vinden voor mensen met een stoma. Ook zijn er bedrijven die badkleding ontwerpen of op maat maken. Maar je kunt ook gewone badkleding dragen.

 

Tip
  • Ga op zoek naar badkleding waar jij je het prettigst bij voelt. Denk voor de dames bijvoorbeeld aan een tankini of badpak.

 

Bekijk ook dit filmpje over sporten en een stoma:


Heb je een tip die je met ons wilt delen?
Laat het ons dan weten!